Freematics ONE+ Model B SIM7600E-H

Inquiry and support for Freematics products
Post Reply
starsurfer
Posts: 2
Joined: Sun Oct 24, 2021 4:27 am

Freematics ONE+ Model B SIM7600E-H

Post by starsurfer »

I have a Big Problem with the Cellular Modem.
The Cellular is not Found not active and i dont no why.
Is there a way to reinstall the software as it was after it left the factory?
Greetings and stay healthy.

CELL:NO

CELL OFF
Attachments
Console.PNG
Console.PNG (77.4 KiB) Viewed 602 times
Freebuilder.PNG
Freebuilder.PNG (65.03 KiB) Viewed 602 times
stanley
Site Admin
Posts: 928
Joined: Sat Mar 01, 2014 3:15 am

Re: Freematics ONE+ Model B SIM7600E-H

Post by stanley »

You USB port can't supply enough power the cellular module requires. Connect to device to OBD port to solve this issue. Alternatively, you can use a powered USB hub.
starsurfer
Posts: 2
Joined: Sun Oct 24, 2021 4:27 am

Re: Freematics ONE+ Model B SIM7600E-H

Post by starsurfer »

Hi Stanley,
The USB port from the PC is usually sufficient.
I have now tried the OBD port, see screenshot.
The Celluar is not just not initializing what else can I do?
Isn't there a factory software to restore the ONE + to its original state?
Can something like that happen if you flash the wrong firmware from your Github?

Greetings and stay healthy.
Attachments
OBD_No Celluar.PNG
OBD_No Celluar.PNG (67.18 KiB) Viewed 569 times
stanley
Site Admin
Posts: 928
Joined: Sat Mar 01, 2014 3:15 am

Re: Freematics ONE+ Model B SIM7600E-H

Post by stanley »

As open source hardware, there is no factory software as the code in github is regularly updated and in most cases the latest revision should be working well. Please try pulling the code from github again, and change VERBOSE_XBEE in FreematicsPlus.cpp as following so more info will be in the serial output.

Code: Select all

#define VERBOSE_XBEE 1
Make sure to tick "Rebuild libraries" if you use Freematics Builder. I also suggest you give PlatformIO a try.

Although pretty rare and we test every unit before shipping, your cellular module might be defective if all approaches exhausted. In this case we will replace you with a new unit. Please email us for instructions.
Post Reply